Wednesday, November 9, 2016

Boracay trip with a toddler!

Hi all,

My hubby insist akak utk share experiences that we had during holiday @ Boracay (18th - 22 Oct 2016, 5D4N) He said maybe it will be useful for other parents yang nak bawak toddler tapi tak sure nak bawak ke tak nak bawak ke pergi Boracay bercuti.

Jawapannya?

Sila laaa bawak. If dgr khabar angin cakap tak sesuai lah, susah la, leceh la itu semua mind set. So far we survived and Alhamdullilah semua berjalan lancar. If ada rezeki maybe Boracay will be our tempat wajib di lawati every year. Trust me, worth it!

Tapi, janganlah excited sgt nak pergi tanpa membuat sebarang research ye. Dari pengalaman akak, persediaan pergi Boracay bersama budak kecil ni lebih byk dari pergi back pack bujang terlajak. Kalau naik tongkang dr Ulu Klang sampai sana pun tak de masalah. Anyway tips yg penting adalah;

1) Choose the right season
Masa akak pergi adalah betweek off season to peak season. Just nice masa kami balik dari Boracay dh declare peak season. Angin dah bertukar arah, So ombak tak berapa nak bergelora dan masih sesuai utk bermandi- manda bersama kanak-kanak. Yang paling benefit pergi off season ni ialah tourist tak ramai dan x pack. Sepanjang 5 hari dekat sana adalah 1 hari hujan lebat. The rest of the day Alhamdullilah cuaca baik saje.

Hubby pun rajin check Boracay secara online dkt sini "Earthcam - Boracay" untuk pastikan hujan ke tidak ke dari mendengar khabar angin baik kita check sendiri kannn

2) Local tourist guide
For me, yang ada anak 18months ni I mmg prefer you guys utk hire local tourist guide. Jgn action sgt semua benda nak cari sendiri. Kesian dgn anak dan diri sendiri, pergi negara orang ni better ada yang guide. Tak de la kucar kacir nak cari hala tuju, I pakai local tourist guide, nama dia Josh. Dia mmg assist kami anak beranak dari Caticlan Port sampai ke Hotel. Kerja dia adalah untuk memudahkan kerja kita, so dari bag luggage, stroller and baby semua dia nak tolong angkat. Baik dan ramah orangnya.
Josh akan arrange transportation, carikan tempat makan yang halal dan recommend activity yang sesuai dan yang pasti semua nya murah. Sebab dia dh bargain siap-siap utk you guys. Mungkin rezeki kami dpt tourist guide yang betul-betul ikhlas dan baik so sepanjang kami dkt sana Josh mmg memberi service yang tip top. If you guys interested boleh contact dia dkt FB "Josh balinder"

Cakap je la apa yang you guys nak. dia akan cuba sebaik mungkin melaksanakan hajat kita. Jangan risau tentang service bayaran. Memula akak sangat runsing sebab dia tak nak cakap berapa harga service dia. Rupa-rupanya dia ambil je berapa saje yang kita bg, seikhlas hati katanya. Terharu tak?

So pandai-pandai la deal ye.



3) Kesabaran
Kalau tak de kesabaran pergi PD pun rasa susah bawak budak dik. So yang penting kena byk sabar, bawak budak ni byk kerenah. Flight saje dh 4 jam, jadi tips kami menenangkan Naufal adalah dgn bermain dgn dia sepenat mungkin utk dia tidur sepanjang dalam perjalanan. Sebagai back up plan kami bawak la animal toys dia untuk hilangkan busan dia dlm flight. Once touch down, jgn risau Josh dah standby kawan dia tunggu kita siap pegang sign utk naik van ke Caticlan Port. Amik masa dlm 1 jam 30 minit. Kami menaiki van seramai 8 org. Selesa je.
Sampai Caticlan Port Josh dah terpacak tunggu kita depan jetty tu. Anak kalau cranky sikit tu kena la pujuk dan sabar ye. Kalau nak cakap susah dari segi transportation akak tak rasa susah. Munkin dari feedback yang kata tak sesuai bwk budak kecil tu sebab dia tak gemarkan kelecehan melayan anak cranky sebab perjalanannya jauh. Jadi dik non kalau nak senang sgt pergi jela berkelah depan rumah je.

Itu je tips akak bg, sebab utk activity akak tak pakai pakej, akak pilih ikut mood anak dan weather. So kami lebih flexible. tempat-tempat dan activity yang kami sempat buat:

1st Day: 18th
Sampai hotel jam 530pm, dah gelap so rehat, makan je makanan bwk dr Malaysia (Brahim)
Around 8pm kami jalan-jalan tepi pandai dan night market

2nd Day: 19th
Pagi around 930AM, kami pergi Mount Luho menaiki buggy (1500 peso/each) dan terus ke Puka Beach. Puka beach adalah sgt cantik. Menanges kalau terkenang kecantikannye. weeeee
dalam pukul 2PM kami balik bilik rehat dan malam kami jalan-jalan tgk fire dances

3rd Day: 20th
Hari tu hujan, jadi kami spent time dkt bilik tunggu hujan reda, dalam 11AM kami spent time dkt White Beach. Bawak Naufal main pasir pantai dan mandi-mandi. Dkt tepi pantai ni ramai budak-budak yang ambil upah utk bina ukiran pasir upah x mahal pun dlm 100 peso boleh siap tulis nama kita.

4th Day: 21th
Kami buat activity parasailing (1200 peso) and Island Hoping - private boat (2300 peso).
kami ke Ilig-Iligan Beach, pantai yang sgt cantik jernih dan yang penting takde ombak. haha. Bersihnya air tu dan masin nye air tu bila you baring auta terapung. haaa excited akak dik non rasa xnak balik.

Kami sempat buat snorkeling tp tak lama sgt sebab Hubby tak happy bila kaki dia asik tersentuk batu karang, nak buat mcmna chuol tinggi menggalah. Yang bestnya kami dua-dua snorkeling serentak sebab Naufal masa tu Josh jaga. haaaa nampak tak pasal-pasal I ada assistant.

I suggest if bawak budak kecil utk ambil private boat instead of group, mmg la murah ada group tp if anak you melalak nak balik you kena hadap la sengsara tu sampai tour tu habis. Atleast ambil pricate you boleh decide mana you nak pergi or berapa lama you nak stay in one place.

5th Day 22th:
Harini tepat jam 930AM Josh jemput kami utk pulang........

Cakap pasal makanan Halal, ye susah nak jumpa. Kalau you expect ada org jual dkt tepi-tepi jalan tu payah la. Tapi kedai halal tu ada. Thats why I suggest you ambil local tourist guide sebab depa akan tolong you guys utk cari makanan Halal. And if tak halal dia akan informed.

Jangan lupa minum sebyk mungkin Mango Shake dkt Boracay. Jahanam punya sedap. Mcm pelam harum manis yang mahal tu dibuatnya shake. perghhhh price dlm 70-100peso.

So apa lagi ek nak share? akak kongsikan gambar je la ye. If rasa benda ni membantu feel free la comment dkt bwh.

Josh and Naqib Naufal. Dah jadi bestfriend.

Ini lah deco sand by budak-budak Filipino

Parasailing per person 1200 peso

Ilig-Iligan Beach

Naqib Naufal at the white beach.
Puka beach *Favorite place


Thats all so far, If any queries please please ask me. I am so excited to share our experienced at Boracay. Sekarang ni pun sibuk tgh search promo ticket nak pergi sana lagi. weee

Friday, July 22, 2016

Aidilfitri 2016

Selamat Hari Raya!

Mood blogging datang dalam keadaan kerja yang bersepah-sepah. Mencari peluang untuk tidak melakukan pekerjaan.

Raya was good. Naufal belum tahu erti Raya. He 15 months now, biasalah kucar kacir, aku pun sekali kucar kacir, Moment pretty untuk diri sendiri adalah 15 minit selepas bersiap je lepas tu pretty aku kelaut dah.

Nikmat menjadi Emak be likeeeeeee?

And tahun ni sedih sikit, 1st day raya dkt hospital  melawat atuk yang kena stroke and colon cancer. Semoga Atuk kembali sihat dan Allah mempermudahkan urusan beliau. Amin




Eh sebelum lupa, utk org Moscow yang selalu visited blog ni. Maaf Zahir dan Batin. :)

Tuesday, April 19, 2016

#throwback


Picture taken when #NaqibNaufal just 2 months old. Right after Iols pantang. Lokasi Tasek Dayang Bunting, Langkawi,

Yes, I tahu berani nya Iols bawa baby baru 2 bulan redah hutan tgk tasik bagai. I dont blamed people judged. It's normal. Wise said is I know what is the best for my son and of course I would do my best to ensure my son sentiasa dilindungi Allah.

Masing-masing ada pandangan sendiri. I have positive mind and less negative thought. Alhamdullilah #NaqibNaufal dah setahun and sihat.

Kalau tak berani dan ragu-ragu jangan ikut peel aku ni. Tidak digalakkan. :)

Ini semua terjadi disebabkan syndrome ibu tgh pantang. I gatal pergi search flight ticket murah and beli ngam-ngam habis pantang. Both my in law pun join kami masa ni. It was a fun trip!

Monday, November 23, 2015

Family vacation with the little one (Day 2)

Ok, based on previous entry untuk hari ke-2 kami sekeluarga buat Day Tour - 3 Gili.

Kami bangun awal pagi around 7am since tour guide pesan kami kena ada dkt Jeti pukul 9am. Actually kami tak punctual sangat sebab tak nak rushing mcm kami kena first day. Once kelam kabut the whole day akan affected. So this time we act cool. Memandangkan kami travel with an infant so persiapan untuk jalan-jalan mengambil masa sedikit, kena make sure semua barang #NaqibNaufal kami bawak. Diapers, susu, thermos and bla bla bla. Dalam pukul 8.15am kami gerak utk pergi breakfast. So tips here ibu-ibu bawak lah barang-barang secukupnya dan thermos with air panas adalah sgt penting since dkt pulau its very hard to get hot and important clean water. please bawak mineral from the hotel sekali *compliment mineral from hotel je mudah untuk memudahkan perjalanan bawak je backpack. Sumbat semua suami boleh gendong ape.

Once habis breakfast kami siap-siap buatkan susu untuk #NaqibNaufal. Senang takde la atas boat kau sibuk nak  membancuh susu. To those ibu yg breastfeed mudah la kan, ibu mcm aku ni yg leceh sikit. Mcm aku ckp aku tak punctual so dlm 920am kami ke Jeti. Nasib baik la jeti tu belakang hotel kami je, so tak perlu usaha yg byk utk menapak. hehe belum sempat kami sampai Jeti. Guide kami dh terjerit-jerit melambai kat kami. haha utk bermakna dah lamalah depa ni tunggu kami. Tapi tak pe kami bawak baby so kami guna alasan #NaqibNaufal yang kami lambat. kah kah kah

Memandangkan trip kami menaiki slow boat (boat kayu) perjalanan kami ke Gili Trawangan mengambil masa almost 1 jam. Sumpah jauh wooo. if ada duit lebih better ambil speedboat. ada disadvantage and advantage pakai slow boat ni. Satu agak sesuai utk infant sebab tak bergoyang-goyang. Steady and slow. Kalau naik speedboat melambung-lambung. Tp 15 minit je rasanya melambung 15 minit tu acceptable kot.

Sesampai je di Gili Trawangan, mak aih ramainya masyarakat orang putih. Cuaca was fine. Ok lah namapun pantai kan tak panas tak sun burn tak pantai tak cool la kan an an. Guide kami drop kami tepi pantai je so trip kami di Gili Trawangan ni Free & Easy. Dia kata nak balik dtg balik temoat dia drop and cari bot yg sama dia lepak dlm bot je tunggu kami. Masa kami yg decide since its private kan. Just pepandai la manage memandangkan ada lagi 2 Gili nak pi redah kan. For me Gili Trawangan ni sesuai utk org bujang. Boleh je family mcm aku ni nak spent whole vacay dkt sini tp aku maybe prefer hotel yang private sikit. Hotel budget semua mcm penuh dgn org nak dive so sesak sikit. Aku tgk pool yg ada pun dah warna air longkang. Dekat Gili Trawangan ni aku and hubby menapak je. #NaqibNaufal kami guna carrier je lebih mudah nak bergerak. Ada je the famous Kodomo (kuda comel) yang boleh bawak koang jalan- jalan. Aku tak naik pun kuda tu sebab kalau berjalan lebih feel kot. lagi pun mcm tak berapa secure je naik kuda tu kalau bawak #NaqibNaufal. Dkt Gili Trawangan ni pun banyak service sewa basikal. Macam-macam bentuk ada, kayuh seorg ade dua org ada 3 pun ada. Tapi aku xsewa pun. #NaqibNaufal kecil lagi. If dh boleh proper sit aku mmg sewa basikal dkt situ baru feel tourist tu lebih lagi.

Kami spent dkt Gili Trawangan dalam 2 jam. Dah pusing-pusing kami cari cafe tepi pantai. Menarik Cafe ni dia buat pondok boleh baring-baring. Tak share dgn other customer. Order air je pun boleh lepak lama-lama. Dapat lah juga kami menumpang teduh menukar lampin #NaqibNaufal dan menyuap my baby makan. Once settle eveything, kami pun bergerak pulang. Sesat juga cari boat kami balik sebab excited sgt masa turun tak concentrate dkt mana sebenarnya kami turun. T_T

Kami pun meneruskan perjalanan ke Gili yang seterusnya. Memandangkan kami agak kelewatan kami tak dpt singgah ke Gili Air sebab air dah surut. Boat tak boleh nak pergi ke sisir pantai, banyak terumbu karang katanya. Jadi kami terus ke Gili Meno utk makan tengahari. Tak sedap mana pun makan dkt Gili Meno tu, mahal pulak tu tapi sebab kebulur kami makan juga. #NaqibNaufal tidur je sepanjang perjalanan. Mabuk laut aku rasa, sebab dia diam je mcm lalok-lalok

Bawak infant ni penat chuols. So kami decide nak terus balik hotel. Masa tu dalam 230pm juga dari Gili Meno. Mengambil masa 1 jam lebih utk sampai ke Sengigi balik. Dengan kelajuan obor-obor je boat tu bawak, mengantuk Ya Rabbi, #NaqibNaufal sah sah lah tidur dgn umi dan abi tersengguk-sengguk sekali. Sesampai je di Jeti Senggigi dalam pukul 4++pm kami singgah makan Sate Lombok. Satenya kecil-kecil je yg besar is nasi impit. Dkt Lombok ni sate ni mcm lauk utk makan dgn nasi impit. Sedap dan murah chuols. Makan malam pun kami tapau sini.

Balik hotel kami take a rest. Dlm pukul 6pm. Hubby ajak bawak si #NaqibNaufal mandi swimming pool hotel. #NaqibNaufal tak berapa nak enjoy, sejuk barangkali yang berlebih-lebih standard la umi dgn abi die. hehe malam tu kami dinner sate lombok je. Kami tapau bawak makan dlm bilik. Harini kami penat lain macam. Lalu time beradu lebih pantas memandangkan keesokan harinya kami ada trip ke Air Terjun Sendang Gile.

Nite nite

Picture taken from Gili Trawangan shore.


Tuesday, October 6, 2015

Family vacation with the little one (Day 1)

6th Oct. (Lombok)
Post yang sgt fresh which is aku draft on the date itself. Lepas makan dan kenyang hati ambil port sebelah anak yg tgh kusyuk tidur.
Standard lah bila bercuti dgn baby ni tak mudah. Kira mencabar tahap kesabaran mental dan fizikal, certain parent tak advice and tak suka bawak baby keluar jalan jauh-jauh. Lagi-lagi pergi pulau. They all prefer the baby stay at home with the sitter. Tp mcm aku ckp certain. Ada jenis parent macam aku ini prefer bawak anak berjalan sekali. Memang renyah tp seronok dia dpt bila trip tu success. **sebenarnya tak de siapa nak jagakan anak kau. Banyak cerita je.

Our flight terbang jam 840am and reached Lombok at 12pm. 3 jam juga perjalanan, agak kematu lah bontot lagi-lagi naik Air Asia dgn leg room ala sejengkal je. Nak gerak kiri xboleh kanan xboleh. But Alhamdullilah berjaya dgn cemerlangnya membawa baby berusia 5bulan 27hari ni terbang tanpa banyak ragamnya. #NaqibNaufal tidur sepanjang penerbangan.
Kisahnya bila dah nama mak bapak yg bawak anak terbang jauh-jauh ni ialah semua benda kau nak bwk dlm beg. And at some point semua benda pun rasa xcukup tempat nak letak. Kami tersalah estimate time utk boarding masa kami terhegeh-hegeh nak cari air panas utk buat susu si #NaqibNaufal. Sad to say klia2 betul2 bukan baby friendly airport. Come on lah, setakat provide water heater dlm baby room tu xluak pun duit 2.6 billion. Tetttt.

Sedang sibuk isi air panas dlm termos dkt kedai serbaneka manatah dlm klia2 tu. Ada announcement yg flight lombok nak berlepas. Tak menggelupur umi dan abi ni. Dh mcm masuk amazing race berlari dlm airport nak ke boarding gate. The funny things is #NaqibNaufal di dukung oleh abinya. Sah sah la umi yg kaki pendek ni ketinggalan di belakang.. :(  tak pe yg pening we all managed masuk gate. If not takan la aku ada masa nak mencece dgn blog ni.
Well, as mention aku sampai jam 12pm. And mmg kami dh siap-siap booking supir. After survey dan survey kami guna service dr mamat nama Tanto. Dia charged ID250k. Dari airport ke Hotel. Oh ye kami stay dkt The Santosa Villas & Resort. Actually if u guys nak tips better tak payah booking. Bersepah je supir-supir dkt lua airport tu ada yg offer ID200k je. Tapi ikut luck and pandai-pandai la bargainkan.

Perjalanan dari airport ke Hotel aku tu amek masa dlm 2 jam++ juga. Yg aku perasan supir aku bwk kelajuan kereta lembu kalau dia bwk ikut kelajuan atleast lah kereta kancil pun boleh sampai dlm 1 jam je sebenarnya. Dlm perjalanan tu supir yg bernama Ayaq tu ajak la kami makan siang dkt Mataram katanya. Makanan favorites pelancong and signature lombok. Ayam teliwang nama makanan tu. Kedai yg dia bawak tu xfamiliar pun jalan kiri kanan belok sana sini tetiba sampai kedai makan. If aku ingatkan pun nama dia aku x recommend. Overprice! ke aku yg kedekut? Hehehe sebab dari review aku usha mostly org ckp diorg makan murah. Pada aku xdala murah. Aku order ayam teliwang 2 pinggan *jgn terpedaya ye ayam tu besar burung puyuh je sumpah tak tpu! Sayur kangkung pelicing dgn nasi 3 pinggan which my supir also join la. They charged me for ID205k (RM60). Anyway dah makan dan kenyang kami cpt-cpt continue journey to hotel since si #NaqibNaufal ni dah rimas dgn tak mandi pagi tadi pampers tak tukar2 dari turun flight. Sebaik la dia senyum je. Budak bertuah.

Sampai je hotel The Santosa Villas & Resort. I am very happy with the outcomes. Byr superior dpt free upgrade to deluxe room. 2 kali aku tanye kenapa? Dia ckp it was a house treat. **Padahaaaal mcm aku x dgr je bilik superior semua belum habis kemas. Kah kah. Jgn ckp banyak rezeki xbaik di tolak. Aku beli bilik ni pakai agoda je filter under family with small kids. Keluarlah review mcm2. So far review tak de la meriah dan bagus sgt. Tp pada aku worth it la dgn aku byr kan for 3 night RM700++ 4 star hotel bilik ada bathtub, swimming pool besar and pantai dpn hotel je. Lagi-lagi dpt upgrade gila nak ckp aku xsuka hotel ni. Satu je masalah aku skang ni. Bilik ni byk nyamuk. GRRRRR! Lepas check in, kami rehat-rehat jam 3p++  and mcm dh start boring aku ajak suami aku pergi ronda-ronda sambil2 cari package nak pergi 3 Gili. Jalan punya jalan kami jumpa satu kedai ni yg offer quite affordable and murah dr yg aku survey dlm web. Pergi 3 gili with private boat for ID850k. For me its cheap as aku dpt bargain paling teruk puk ID1.200k dah dpt murah tu gatal pulak aku nak continue on 8th pergi jalan gunung and air terjun apekajadah namanya. Total burned ID1.700k

Sempat kami menyewa motor. Memandangkan dh ptg kami buat-buat rajin nak pergi tgk sunset. Org sana dok recommend tgk dkt Malimbu, Lombok. Kami pun pergi la *tak sampai Malimbun pun. Sebab jauh. Tak sampai sunset makan jagung minum air kepala dah boring. #NaqibNaufal pun dah start meragam. Panas and melengas kot. Jadi kami decide utk balik. Otw balik kitorg cari kedai utk tapau makan dpn entrance hotel je. Kami order ayam teliwang set dgn ikan kakap bakar. Set dtg dgn nasi. Aku byr ID140k. Termasuk tax. Kejadah tax padahal aku take away kot.
Sampai je bilik. Lepak dlm 1 jam around 730pm ada call dr recep. Dia ckp ada service percuma welcome massage 10 minutes. Gilaaaa kau ckp kau xsuka hotel ni. Siap offer dtg bilik if aku xboleh dtg spa dia. Haihhh rezeki jgn ditolak. Haha

Kisahnya dah urut, mandi and makan. Apelagi suami kt sebelah dh dengkur dulu dah. #NaqibNaufal pun dah hanyut mimpi. Skang 9.09pm tp sini malam cpt sikit. Umpama dh pukul 10pm. Even time dia dgn Malaysia sama je. Jadi izinkan aku berperang dgn nyamuk sebelum melelapkan mata.

Picture taken at Gili Trawangan



Wednesday, September 23, 2015

My little 'Cekodok'

Where should I begin?

8/4/15
My 39 weeks check up with Dr. Azmi at Putrajaya. I went with Mr. Milo, as he manage to get himself cuti on that day. Sebab aku punya instinct kuat mengatakan yang baby akan semakin sihat which is 3.4kg and masa tu aku dalam dilemma sangat whether nak go on with normal delivery or c-section. At first Dr. Azmi mmg advice utk give a try normal delivery dulu if tak boleh baru la go for c-section. Tp if aku tak nak sakit dua-dua itu up to aku nak decide which way yg aku comfortable. Aku pandang Mr. Milo, dia pandang aku balik. Aku tak tahu nak buat decision. Actually masa tu aku mmg berat nak normal delivery walaupun tak lah 100% confident, tapi masa tu adalah 60% confident dalam hati ni. Aku tanya  Mr. Milo punya pendapat, dia terus tanya Dr. Azmi if nak c-section mcmana procedure? Secara terujanya Dr. Azmi terus menderu-deru cerita procedure dia. Siap suruh petang tu juga aku buat c-section. Katanya baby dah ready la, dah matured la. Eh terus confident aku dari 60% jadi 15%. Tadi kau mcm beriya suruh aku cuba normal delivery sekarang kau siap nak book bilik bagai utk aku. Siap nak suruh aku deliver hari tu juga. Dari cara Mr. Milo discuss aku tahu yang suami aku ni nak aku go on dengan c-section. Mungkin dia tak sanggup tgk aku saket 2 kali kot. Memandangkan aku ni taat kepada suami *puihhh aku pun setuju la utk c-section tp bukan hari tu. Aku pilih utk deliver on Friday which is 10/4/15. Kenapa Friday? Sebab aku rasa if anything happen to both of us *baby Its Friday. Jumaat penghulu segala hari :) alang-alang aku plan nak beranak baik aku pilih hari yang paling mulia betul dok?  Setelah confirm date Dr. Azmi terus book OT (Operation Theater), Bilik and Dr. Hazim/Dr. Hamidah utk operate aku. Dr. Azmi cuti that weekend so dia tak boleh perform operation utk delivery baby aku dia pass dkt member dia. Aku ok je. *padahal takut mcm nak pengsan. Walaupun aku plan on 10/4/15 aku still kena warded on 9/4/15 utk Dr. Hazim monitor before surgery.

**it takes 5 months after baru aku continue cerita perenggan kedua. kau boleh? Itu pun lepas Mr. Milo hints yang dah berkepuk aku tak update blog. Sebelum aku terlupa segala memory let me refresh balik. #throwback

9/4/15

Mr. Milo dpt call utk aku admit hospital pukul 3pm. So kami siap-siap packing barang mcm nak pergi bercuti. Yela org ckp go thru c-section kena admit atleast 3 hari. and I am realy thankful and grateful sebab sepanjang aku admit Mr. Milo mmg 24/7 monitor aku. Memandangkan aku ni garang-garang tapi spoil so aku mmg jenis yang xberapa nak independent so I really need 24/7 support from husband. On the way to hospital aku mcm berkobar-kobar juga actually we plan to deliver on 10/4 instead of 9/4 mcm aku kata aku nak beranak hari Jumaat but things happened kan, Sampai je Putrajaya dah check in bilik semua kami pun naik la ke level 5 which is - Ekslusif wad utk patient mcm aku ni Full Payment Payment. Sumpah I was like not expected that wad to be an exclusive mcm swasta. Yela Government Hospital kan, pepaham je la. Tapi sumpah worth it, keluar je lift you will feels like "oh, ok ada ye wad mcm ni kat hospital kerajaan? cantik kot" and all the nurses totally different. they are extra kind and polite. I was admitted in sharing room. 2 org sebab bilik yg seorg tu full buat masa ni. Its ok bilik sharing ni pun dah comfortable enough. Dah parking je atas katil tak sampai 5 minit aku nak balik dah. Cuak dowh! Mcm-mcm la Mr. Milo jampi aku. Mak and FIL semua pakat-pakat whatsapp suruh baca itu la ini la. To be clear aku tak rasa langsung sakit contraction yang ibu-ibu rasa ye sebab aku deliver 1 week earlier from due date. So condition aku tak de la saket. Tapi perasaan nak beranak tu worse than org yg rasa sakit nak bersalin kot. Sebab kau totally layan emosi berdebar-debar kau rasa nak tercabut jantung. Jangan tanya berapa kerap la aku ajak Mr. Milo balik kannn.

Tak sampai 1 Jam Dr. Hazim masuk nak check aku and baby. Eh check punya check dia boleh tanya "u nak deliver malam ni tak?" Speechless 5 seconds.

Memandangkan emosi aku terumbang-ambing aku terus cakap ok. Konon mcm nak cepat-cepat hilangkan rasa takut ni so baik cepat-cepat keluarkan baby. Dr. Hazim pun plan utk aku deliver pukul 8pm. Keluar je Dr. Hazim dari bilik SUMPAH AKU NAK PACKING BARANG NAK BALIK. Rasa nak pitam hoi nervous lain mcm. Mr. Milo as usual la calm me down. Tiup-tiup sikit kepala aku mcm lah dia tahu apa yg dia tiup and baca. Aku rasa dia belakon je utk make sure aku cool down. kannn

Tunggu punya tunggu pukul 8pm. Dr. Hazim tak panggil-panggil lagi. So aku lepak je la buat-buat busy tgk hp. Kebetulan kawan Mr. Milo pun admitted hari yg sama and admit dkt wad sebelah je. So nak hilang kan rasa-rasa cuak tu nak la berjalan-jalan usha member sebelahkan. Huda dah delivered baby boy. 3.85kg secara normal. Tabik Negaraku ok!

Almost 11pm nurse tak panggil-panggil lagi dia ckp OT room penuh. Minta aku bersabar tunggu, So aku pergilah melawat member sebelah wad. Tak sampai 5 minit sembang nurse panggil nama aku. Fuuuuuuh its my turn! ok nak nanges masa tu sebab takut. ada 2 nurses assist ada katil dpn bilik dia suh aku duduk and makan ubat gastrik katanya dgn satu cawan air utk aku telan ubat aku ingat air masak sekali air masin gila. Air amenda tah, cuak punya pasal aku telan je. Habis minum dia suruh aku baring and bertenang katanya. Mr. Milo buat-buat steady tp aku tahu dia risau :)

Aku baring atas katil and di sorong sampai OT room. Masuk je OT room nurse ada membebel procedure dkt aku. To be honest kepala aku tak masuk menda pun betul la org ckp deliver baby ni mcm nak berjihad and facing death so dont misjudge if u feel org deliver c-section ni konon relax la tak saket la. Allah tu adil ok normal ke c-section ke plan ke emergency ke all we feel the same things.

Mr. Milo dibenarkan teman sampai dpn Bilik Bedah je. Masuk je pintu dia kata tunggu aku dkt dpn. Sumpah sedih nasib baik sempat minta maaf banyak-banyak dari petang tadi. Masuk je Bilik Bedah mmg tak de org aku je pun patient. ada la 3, 4 org doktor and nurse yang aku pasti seorg doc. utk bius, yang lain tu tak pasti. Diorg dtg and surprisingly ada masa nak layan and bg semangat dkt aku. Diorg cko tunggu Dr. Hazim dtg, dia OTW.

Dlm pukul 1115 kot diorg tolak aku masuk OT room. Sedar, nyata and jelas what happening inside the room. Sebijik mcm Grey's Anatomy prepare tools, tulis apa tah dkt whiteboard, lampu semualah. and aku perati je org-org ni bakal nak membelek keluarkan baby aku ni. Lepas siap brg-brg Dr bius dtg and ready nak jab aku dkt bius kebas dia. aku tak ingat nama bius tu tp for sure bukan epidural sebab aku tanya dr. tu dia ckp bukan epidural similar to epidural bezanya bius ni tahan 1 hari instead of epidural yg tahan 6 jam je mcm tu la dia explain kot. Sorry Iols lupa.

Masa jab tu ok lagi maybe dr byk communicate dgn aku so aku tak focus dkt rasa saket during injection. Tiba-tiba dah siap dah. So diorg baringkan aku and suruh tunggu until aku tak rasa kaki aku. tak sampai 3 minit mmg totally kebas from bawah boobies sampai kaki. Dr. Hazim pun sampai siap lengkap pakai uniform nak bedah org. And bermula la diorg dok godek-godek perut aku. Masa operation tu tipu la aku tak rasa apa-apa. ada rasa mcm org tgh buat kerja dkt area perut tu tp tak saket cuma rasa kebas. Tapi masa dia ckp dia nak tolak sikit area ulu hati aku dia ckp nak push baby out and I will feel senak sikit so dia minta aku tahan. Adalah dr. bius yg baik hati duduk dkt area kepala aku cerita what happening. Dia ckp "sikit je lagi baby keluar ye tahan sikit"

Masa dia tolak area ulu hati tu mmg senak and susah nak nafas. Tuhan je tahu masa dr keluarkan baby it felt so released and blessed. Yes I am crying tersedu-sedu when I heard my baby cried.

Lalu keluarlah my cekodok bam bam "Naqib Naufal Bin Noor Irwanshah" 3.3kg at 11.55pm on 9/4/15 di malam jumaat. :)



It took 5 months for me to finish one post. Congratulation to my unproductive behavior.


Monday, March 30, 2015

Pelik tapi benar

Menggelabah juga Mr. Milo ni, baru gua taip "Kun Fa Ya Kun" dia dah kata aku dah berbelogging secara ilmiah.

Belum aku berzanji lagi.