Friday, January 30, 2009

Bad Day

nak cite pasal semlm, gua mmg dtg ofis tahap awal dewa la. biasa la gua salah bajet lagi. tp gua sedapkan ati, bia cepat dari lambat.. betui? sampai ofis mcm biasa gua melanguk, if ader work mmg gua buat ngan fokus la sampai time lunch gua slumber langgar tp semlm lain, bermula hari kerja gua tanpa kerja. ha paham? semua kerja gua dh buat ngan pantas, sampai gua tade kerja. bos plak konon2 dlm ati niat nk bg gua relaks la today tp sebenarnye hati gua menggelupur kebosanan. gua nak keje! bukan nak surf internet. ha itu la manusia.. tareti bersyukur. gua punya tahap agong busan sampai gua dpt idea dari mr.hong utk gua pigi buat maybank card. minta half day la konon tp sebenarnye gua tau mr.hong dh kemaruk nak jumpa gua yg chomel ni.

gua ni dh la jenis nervous tabetempat, tapak tgn stok berpeluh-peluh satu baldi punya. ni mcmana gua nak minta permission nak amek half day. boleh sebenarnye tp biasala gua ni kan pemalu bertanye sesat jln. tp tape gua kuatkan semangat gua pigi bilik bos gua buat muka konfiden dan memberontak utk amek half day gak. mmg gaya kalau lu tgk mcm gua dh bekerja 6tahun kat company ni tp masalahnye gua baru keje tasampai 2 minggu. ahhh! takire dpt gak beb half day. pergh ngan gigih gua terus tutup air cond, tutup kipas, tutup pc, tutup radio, kemas-kemas meja ala malas tuuuuup gua lesap terus pigi amek kete chow. ati ade bunga2 la nak buat maybank card senang sikit gaji gua nak masuk. ni nak pakai cek la ape la peleceh.

sampai je umah mak gua dh buat muka mcm gua kena buang keje plak. yela, ape cite gua balik tengahari ni kan. tp gua ilek je senyum2 dari dlm kete, mak gua tanye apsal balik awal? gua slumber ckp. ilek ilek sudennnn. tp tu la yg gua nak start mencarutnye, korang bayangkan la gua punya dah semangat ala ala pejuang hamas ni nak pigi buat maybank card tp kena campak2 mcm bola pingpong. memula gua pigi maybank kat balakong. die tgk ic gua die kata gua kena buat ikut address ic gua. ape cer?! alamat ic gua kampung mak gua kat gedangsa sane.. baek punyeee.. gua ckp gua tanak pakai address ni gua skang org bandar bukan org kampung. ade sikit riak kat muka gua. pastuh die leh sound. suh gua buat kat seri kembangan pasal gua dok seri kembangan, pastuh suh gua bawak bil elektrik utk memastikan gua mmg dok seri kembangan.. gua pun tgk jam nk pukul 3 dh. tadi die sound gua buat card kena tunggu 2 jam. nak balik sk ade mkn 30 minit kalau traffic sesak. sempat ke?? ape lancau?!

mr.hong kuatkan pegangan semangat gua die ckp sempat punyeeee. gua mcm nak percaye tanak percaye je. buat muka ketat. sampai umah gua amek bil elektrik umah. mak gua plak sound, yg tuka nama belum buat lg still nama pelangi homes bla bla bla. aku mcm ah mampus la. terus pantas pigi maybank equine. dari jauh mr.hong sound org taramai so sempat sgt buat kad ni, pergh hati sudeh bunga bunga balik. ngan fokus mr.hong buat parking gua tade tunggu kete benti terus terjun. ahhh! duit lebih penting. baru nak bukak pintu gerbang maybank gua dh tasedap ati bile gua nampak paper ala ala besar A4 ditampal dkt meja depan siap ngan tulisan buruk pakai marker murah. SISTEM OFFLINE TODAY


gua mcm slumber ckp.. mmg pukimak

Wednesday, January 28, 2009

Sing Along?

i dh taley tahan dh ngan kebolehan yg i ade ni. makin menjadi-jadi sejak dua menjak ni. kalau bersendirian tape. kalau berkeramaian mcmana? ha takuasa mak. i tatau nak panggey nama ape kebolehan i ni. tp sesetgh org menganggapnye satu kecacatan. tp i taske tau menghina kebolehan yg ade. tp i tasanggup pun ade. byk sgt tp! ape yg i nak sebenarnye!!!?

i nak kebolehan i ni tiada, i ingin menjadi normal.. kalau boleh i nak sedekah je kebolehan i ni kat sape sape. mahu? jgn memalu ambilla free je. kekadang kan i rase aib, jijik, dan kekadang pelik kenapa ye perut i suka berbunyi, walaupun i baru je lepas mkn 2 minit yg lepas. urgh! memalukan.

kalau sikit sikit tape nyah, kalau manjang nak bunyi mak jadi segan berbaur malu la. insiden didlm saloon, gunting rambut, trim eyebrow sape nak jawab? kalau perkara berlaku membabitkan 2 org mak okey nyah. kalau satu saloon. larat kau? dh la. mak nak pigi buat mak esah kat perut mak. maybe ade org dengki ngan kehidupan i ni. taboleh tgk i dikelilingi masyarakat korporat. sebaek time meeting tapenah buat hal la. cis!

dh la, gua type2 sekali boss masuk menonong. ha taw menggelupur kau!

Tuesday, January 27, 2009

Picnic


semlm, sy menghabiskan cuti raya cine ngan bersama adik-adik dan teman mereka. eh! mr.hong pun ade. kami pigi berpiknik dkt air terjun sg. gabai. sebenarnye dh sgt lama sy ni tapgi mandi sungai inikan air terjun zaman kecil2 men guli dulu penah la. tp kali ni dh besar dh tinggi je tidak. kami gerak pukui 9a.m sampai dlm 10a.m tajauh sebenarnye tp traffic je poyo semua org pun nak piknik mcm kami. tanak cite byk la. besok nak keje.

Friday, January 23, 2009

Early Bird

awal siak! itu je gua boleh type. ape org masuk kerja hari jumaat pukul dua ptg ke? ape hari jumaat special case leh dtg lambat ke? or hari jumaat depa kena masuk pukul 7 pagi? urgh. gua paling taske benda yg penuh persoalan ni! baling kerusi!

pasal korang la gua sampai ofis awal gile. gua malas la boss ingat gua sudu die konon-konon gua pekerja berhemah. gua bukan plastik!

ape ape pun senyum! baru hari anda seceria astro ceria.

Thursday, January 22, 2009

2 Things

tabyk benda nak post kat entry kali ni, cume ade satu dua benda je.


1. kalau nak ikut kira kira jari dah masuk 5 hari sy kerja, so far so good.

2. dh nak masuk mati akal utk mencari rumah sewa area putra heights? USJ19? seksyen 27? urgh. hempok meja!

3. mana pigi nell?

4. bile sy nak set masa yg betul-betul seswai utk mkn tauhu bakar bersama juna? perut kena kasi kosong punya. baru baek punyeeee.

5. chow

Friday, January 16, 2009

Starting New Career

alhamdullillah, hari ni sy dh start bekerja. heh! jgn cemburu juna. waktu lu tibe juga nanti. ingat same itu company name Garden Silk? heh itu company sy kerja . hm cite mula bile pagi rabu yakni 14hb ari tu tetibe sy dpt call dari Pn. Suria (boss gua sekarang) suh dtg buat report la, diskas gaji juta juta la, bilik designer nak taruk pasu la. mcm mcm la. jadi gua yg mcm tekujat pasal gua mmg dh putus harapan dh kat company ni. gua mcm rasa disisihkan oleh mereka setelah gua pigi intebiu tade jawapan 3 minggu. masa itu tahap confident gua mmg dh menjunam dh. tp rupa-rupanye dorang lagi teruk, sejak gua dtg intebiu tempoh hari sampai la ni doang asek tebayang-bayang rupa gua yg comel ni. bak kata pujangga seperti kacang lupakan kulit. ye! gua tau salah penggunaan pepatah tersebut. tp gua peduli ape. itu je yg gua ingat skang.

nak jadi cerita tragis, sehari sebelum Pn. Suria call gua ade dpt satu intebiu dpt. Obrien's Irish Sandwiches Bar as Asst. manager ha amacam? apasal ke daerah F&B plak gua dpt? tp tadahal. masa tu gua pk ape keje balun saje. Asst. manager beb sape tamau. gua plak dh berkobar-kobar, berombak-ombak, mendabik dada dh. nak pakai kot arah2 staff buat kuli bagai. tetibe gua tersentap bila gua dpt offer keje dkt tempat yg memula gua berkobar-kobar. eh ni gua pk. nak berkobar balik ke nak berkibar je? ni gua malas ni, bukan ape gua mmg jenis taley confused2 ni dlm dilema bagai ni. nanti gua stressed. gua migrain. apsal gua bergua gua ni pun gua tatau apsal. ni terjebak ngan budaya tercemar di blog gaban la ni. kurang sopan penggunaan bahasa.

tp ape pun, bersyukur alhamdullilah sampai juga rezeki betul x? jadi juna, ni mak nak pesan nyah ade masa kite ni nak dpt sesuatu mmg payah. saje je tuhan tu nak uji nyah. nak tgk kau sanggup tak nak bergadai bontot.mencemar nama baek batu pahat. tp ade satu tahap bile ujian selesai nok, bukan satu kerja nyah! bergelen2 nyah datang. talarat kau nanti nok! mak doa kau berjaya! sukses!.

neway kat sini sy taruk gamba bilik sy. kat company tu doang kasi sy bilik. sy amek gamba tp memory kesik so die resize sendiri tp sy tasangka plak sekerdil ni! cis satu penghinaan ni.



Thursday, January 8, 2009

Save Palestine




hey kwn, neway ari ni sy nak menaip ttg isu hangat dikalangan umat Islam la ni. ttg isu BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN. luorg amek port tak ttg ni? ade mcm lalu McD rasa nak ludah x? ade mcm perasaan nak tendang kaunter starbuck x? ataupun ade perasaan mcm nak bakar semua brg2 kosmetik Loreal or M.A.C luorg?? hehe sy taw mesti ade yg concern tp tasextreme tu kan? maybe itu tabligh2 buat la kot.

actually, boycott ni dh lama dh buat. tp skang makin menjadi-jadi campaign nye. cume kite je umat islam lambat nak sedar.temasuk la sy. nasib baek la lately ni campaign ni makin di gembar gemburkan. atleast terbukak juga mata umat islam ni selama ni kte membangang bodo menyapot golongan yahudi jahanam ni ngan det kte. taley nak ckp juga. dari dulu lagi kte ni dh dikenalkan ngan barang-barang doang. tahu plak brg tu dari yahudi? heh. kalau tau tade la dek non beli kot. betui x? sebab kes tak amek port la sampai la ni pun balun saje sudey.

skang ni gua tade det, duduk rumah, so campaign boycott ni agak berkesan la utk gua. tp lepas kua gaji ni harap masih berkesan la. paling gua tatahan bile gua taley makan McD. mahu menggelupur mulut buih bile nampak mcD. so buat masa terdekat ni gua taleh lalu depan McD, teruatama McD Equine, lu pun Rembo jgn buat gile saje cari2 gua kat McD. takkan punya jumpa.

so kat sini, kawan2 walaupun agak susah kte nak jalankan campaign ni sebab kte ni mmg dikelilingi dgn produk dari Israel jahanam ni, tp gua harap ade la sikit semangat utk korang mempertahanankan Islam. tadpt 100% pun 50% pun boleh kan? bile agak-agak nak beli produk doang. ingat2 la anak anak palestine kat sana. kesian diorg taseaman kte kat sini. =)

kalau omputih, taputih, malah mereka bukan Islam pun sanggup memperjuangkan palestine, kenapa tidak kte sendiri umat Islam. betui x?

"mak saaaayaaang chu'all!!" (tetibe je)

utk list down product yg dari Israel jahanam, korang leh usha kat sini. Click 1 Click 2.


p/s : sila click. dari situ korang akan tekejut tikus pasal tapasal2 semua benda pun kena boycott. jgn ckp nak beli produk. Arsenal Fc pun dlm list boycott. larat kau? padan muka. so ape nak buat? ha lu pk la sendiri.

Sunday, January 4, 2009

Tag!

setelah berkurun lama. gua tapasan ade org tag gua. kakak gua plak tuh. sibuk sgt ngan blog org, sampai blog kakak sendiri tak amek port. ceh


1. What is the relationship of you and him/her?
sah sah kakak betul gua.

2. Your 5 impressions towards him/her.
1) bengis
2) garang
3) baek juga kadang2
4) moody tatentu pasal
5) taleh ditegur

3. The most memorable things he/she had done for you.
sumtimes when i got sad. i'll called her, and she will listen. sweet!

4. The most memorable things he/she have said to you?
tabape ingat la. gua pelupa, tp ade la

5. If he/she become your lover, you will...
sumbang mahram

6. If he/she become your enemy, you will...
screwed her wedding day. heh

7. If he/she become your lover, he/she has to improve on...
utk menerima teguran

8. If he/she become your enemy, the reason is...
no reason, we are sibling. takan putus air dicincang2. betul ke?

9. The most desirable thing to do on him/her is?
cube isap rokok nak?

10. The overall impression of him/her is...
u r moody person, but still a good sister.

11. How do you think the people around you will feel about you?
awesome. like seriously. duh!

12. The character of you for yourself is?
elmo

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
pemalas nak mampus.

14. The most ideal person that you wanna be is?
err..

15. For the people who care about and likes you, say something about them.
thank you so munchy munchy

16. Ten people to tag:
1) rajuna
2)aida
3)adib
4)bob
5)hamdi hanapi
6)Alan
7)Azzu
8)Nell
9)Gaban
10)Faliq

17. Who is no. 2 having a relationship with?
one of my close fren when i was studied at mmu

18. Is no. 3 a male or a female?
male, if im not mistaken. duh.

19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
nope, coz azzu oredi in a relationship

20. How about no. 5 and 8?
hahaha. miracle

21. What is no. 1 studying about?
tah. yg pasti die kemaruk nk jd cikgu. sandaran pun sandaran la.

22. Is no. 4 single?
hehe. nope.

23. Say something about no. 6
one of my not really close and not even my fren. but he's a good musician. i think..

Saturday, January 3, 2009

Kenduri! weee






malas nak cite byk, sepjg sy tade internet last week. byk gak perkara & aktiviti yg berlaku. tp yela, celah bedah mana pulak nak update entry. harapkan wifi McD je. dh duduk mesti nak minum, alamak bai takan minum je mesti rasa nak mkn fries McD yg enak. aleh2 hari hari nak pigi McD sape tak lobang poket beb. so 27hb Dec tahun lepas. aceceh. tasampai seminggu tahun baru dtg rasa tahun lepas tu dh lama sgt plak berlalu. rumah sy ade buat kenduri kesyukuran dan doa selamat. so cite pjg taguna. usha gamba sudey.
mereka, ialah rakan lama sy masa di sekolah. dan kami masih rapat, akrab, saling syg menyayang, laga-laga pipi bile jumpa, sepak buku lali bile bergaduh, ludah muka masing-masing bile busan dan kadang-kadang kutuk dan hina depan depan. senang cite ni kawan susah mati la. InsyaAllah. susah nak kumpul balik. tp ini pun dh kire bersyukur. mwah!

P/S: ye gua taw kat sini luorg nampak punya kecomelan gua.

Friday, January 2, 2009

Pay The Bills?

sebelum nak start ape ape. gua nak ishtiharkan bahawasenye. streamyx rumah gua dh bayar. tapayah susah-susah pigi mcD!. yippi!